IĞDIR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Çorbalar

 QATIĞAŞI

1 Su bardağı pirinç ve lepe
1 Demet kazayağı
1 Demet maydanoz
1 Demet dereotu
½ Demet salmanca
1 Su bardağı et suyu
2 Su bardağı su, yeteri kadar tuz
1 Kg. yoğurt

Tencereye su, lepe/lapa, pirinç kurutularak ateş üzerine alınır. Kaynayınca kazayağı, salmanca, dereotu, maydanoz sırasıyla küçük küçük doğranarak ilave edilir. Sebzeler piştikten sonra tuz eklenir. Ateşten alınır. Ateşten alınan karışım buzdolabında veya soğuk bir yerde soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yoğurt iyice çarpılır. Soğuyan karışım porselen bir kâsede yoğurt ve soğumuş et suyu ile karıştırılır. Tuzu eklenir. (Fazla karıştırılmaz; çünkü sebzelerin rengi yoğurda çıkabilir.) Katı olmuşsa su ilave edilir.

Not: Kazayağı ve salmancanın her mevsim bulunmaması ayrıca mevsiminde bulunsa bile toplanmasının zor olması nedeniyle bunların yerine ıspanak kullanılmaktadır.

KELECOŞ


1 Çay bardağı bulgur
1 Su bardağı lepe
1 Orta boy patates ve soğan
5 Tane kurut
2 Yarım kaşık margarin
Tuz – 1 tatlı kaşığı pul biber

Tencereye bulgur, lepe konularak pişirilir. Patates kare şeklinde küçük küçük doğranıp bulgur ve lepe eklenir. Daha sonra kurut bu karışıma eklenerek kaynatılır. Diğer yanda soğan küçük küçük kıyılıp yağda kavrulur. Pul biber eklenerek pişen çorbanın üstüne gezdirilir.

Not: Kurut kış hazırlıkları bölümünde hazırlanmıştır.

AYRANAŞI


1 demet emen kömeci
1 demet yarpız
1 demet evelik
6 dal pancar yaprağı
2 kg yoğurt
1 su bardağı bulgur
7 su bardağı su
3 diş sarımsak
4 kaşık un

Tencereye su konularak bulgur kaynatılır. Buna ince ince doğranmış bütün otlar ilave edilip iyice pişirilir. 4 kaşık un su da ezilerek karışıma ilave edilir. Diğer tarafta ayran hazırlanır sarımsaklar ezilerek ayrana katılır. Pişirilen karışıma sonra ayran eklenir. Bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır.
 

 HÖRRE
100 gr margarin
6 yarım kaşık un
Yeteri kadar Tuz, Su

Tencereye yağ un konularak kavrulur. Un iyice pembeleşince su yavaşça eklenir. Un tam olarak açılınca tuzu ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır. Kaynayınca ateşten alınır.

 SÜT HÖRRESİ

1,5 lt süt
5 yarım kaşık un
Tuz

Öncelikle süt pişirilip soğutulur. Soğutulan süt tencereye konulur. Sonra un, tuz eklenerek ateş üzerine alınır. Yavaş yavaş karıştırılarak kaynatılır. Pişince ateşten alınır. Bu çorbaya yağ eklenmez.

 SABAHAŞI

3 su bardağı çiğden (olmamış buğdayın dövülmüş hali)
2 lt. su, 1 tatlı kaşığı tuz
4 parça kemikli et

Bütün malzemeler güvece konulduktan sonra güveç tandıra yerleştirilir. Etler iyice eriyip su ve buğdayla karışıncaya kadar kaynaması beklenir. Yaklaşık iki saat kaynadıktan sonra tandırdan çıkarıp servis edilir.

Not: Çorbanın özelliğinin başında tandırda pişmesi gelir. Ayrıca diğer bir özelliği ise çok kaynamasıdır. O kadar kaynar ki malzemeler tanınmaz hale gelir.

HELİSE

1 adet tavuk veya yarım hindi
3 su bardağı çiğden
3 lt. su, 1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Tereyağı hariç diğer malzemeler güvece konularak tandıra yerleştirilir. Yaklaşık iki saat pişer. İyice piştikten sonra tandırdan çıkarılır. Sıcakken tereyağı katılıp karıştırılır.
Not: Bu çorbada bir önceki tarifteki gibi iyice pişirilir. Malzemeler tanınmayacak hale gelir.

 PERZANA

1 su bardağı pirinç
½ ltd. et suyu
1 ltd. su
5-6 tane kuru erik
½ demet maydanoz
2 tatlı kaşığı margarin
İsteğe göre tuz
1 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt

Tencereye pirinç, et suyu, su, kuru erik ince kıyılmış maydanoz margarin konularak kaynatılır. Pişene yakın tuz eklenir.(Eğer kıvamına gelmemişse un suda iyice ezilerek eklenir.) Diğer yanda yumurta ile yoğurt terbiye edilerek çorbaya ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşten alınır.